Zorgmail

Parodontitis  

Parodontitis is een term die binnen de tandheelkunde gebruikt wordt. Het staat voor een ontsteking van de weefsels rondom een tand of kies. Parodontitis is over het algemeen een proces wat langzaam verloopt. De symptomen worden niet altijd goed herkend en doorgaans veroorzaakt parodontitis geen pijn. 

Hierdoor is het bewustwordings- en onderkenningsproces van een patiënt veelal vrij lang met als mogelijke gevolg een verdere uitbreiding van de ontsteking in de gebitsweefsels.

Bij een matige verzorging van tanden en kiezen kan dit leiden tot ontstoken tandvlees. Als de verzorging niet tijdig bijgesteld wordt, is het mogelijk dat de ontsteking zich verder ontwikkeld, waarbij uiteindelijk ook het kaakbot betrokken wordt. In een zeer vergevorderd stadium kan dit uiteindelijk leiden tot het verlies van tanden en kiezen.  Veel mensen zijn zich niet bewust dat een ontoereikende mondhygiëne niet alleen effect heeft op de tanden en het tandvlees maar ook op de gezondheid van het lichaam.

 

Het begin

Parodontitis begint als een tandvleesontsteking, wat gingivitis genoemd wordt. Het begint doorgaans met de aanwezigheid van overmatig veel tandplaque en tandsteen. In deze beginfase vertoont het tandvlees één of meerdere vlakken welke rood en/of gezwollen zijn, waarbij het tandvlees gemakkelijk kan bloeden. 

Wanneer het gebitsonderhoud niet wordt bijgesteld, kan dit tot gevolg hebben dat het tandvlees gaat losraken van de tanden en kiezen, waarbij uiteindelijk zich een ruimte ontwikkeld tussen tand en tandvlees. Deze ruimte wordt een pocket genoemd en wat op zich weer een nieuwe depot wordt voor de opbouw van bacteriën. 

Het ontstekingsgebied zal uiteindelijk verder uitbreiden waarbij uiteindelijk ook het kaakbot betrokken is.

 

Hoe herkent u een tandvleesontsteking?

 

Tijdig ingrijpen

Indien u zich herkent in één of meerdere van de bovenstaande symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met uw mondhygiënist. Parodontitis is een orale focale infectie. Hierbij kunnen bacteriën welke aanwezig zijn in een mond of bijvoorbeeld bij tandvleesontstekingen via de bloedbaan ook ontstekingen veroorzaken elders in een lichaam. Bij tijdig ingrijpen bij parodontitis kunnen dit soort problemen voorkomen worden.

Parodontitis is een gecompliceerd proces waarbij meerdere factoren, behalve de verzorging, een rol kunnen spelen, zoals roken, systemische aandoeningen (bijvoorbeeld diabetes) en genetische aanleg.

Doorgaans is de aanpak in beginsel tweeledig en vraagt inzet van zowel u als van de mondhygiënist. Enerzijds dient de verzorging van het gebit te worden verbeterd, dan wel aangepast te worden aan de nieuwe situatie. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een andere poetstechniek of het starten met het gebruik van hulpmiddelen om de ruimten tussen de tanden ook reinigen. Anderzijds dienen de ruimten professioneel te worden gereinigd door een mondhygiënist, omdat doorgaans de pockets buiten het bereik liggen van de tandborstelharen.  

Hiermee is een basis gelegd voor het blijvend gezond houden van het tandvlees. Voor het verankeren van het resultaat is het van belang dat de verzorging (bijvoorbeeld poetsen, rageren) van het gebit structureel wordt volgehouden ondersteund met nazorg afspraken bij uw mondhygiënist.

We raden u aan contact op te nemen met de mondhygiënist als u vermoedt paradontitis te hebben.

Mondzorg Marcel Verhoog

Mondzorg Marcel Verhoog

CONTACT

(0545) 287849

06-51986741

E-mail: info@mhpa.nl

 

Hageman Medisch Centrum

J.W. Hagemanstraat 46-10

7151 AH  Eibergen

 

 

Behandeling volgens afspraak. 

Contact

                                                Mondzorg Marcel Verhoog  |   info@mhpa.nl |    telefoontje 06-51986741 | Privacyverklaring   

Mondzorg Marcel Verhoog
NVVP
NVM
NVOI
Kwaliteitsregister Mondhygienisten